Milyen munkákból áll egy ablakcsere?

 

Egy komplett ablakcsere művelete, meglévő szerkezet típusának függvényében több műveleti sorból is állhat.

1. felmérés
A megfelelően funkcionáló műanyag nyílászáróknak nem csak az a feltétele, hogy kiváló minőségű alapanyagból készült nyílászárót vásároljunk, hanem az is, hogy a beépítés a lehető legszakszerűbb legyen. Egy tökéletes hő és hangszigetelési tulajdonsággal rendelkező műanyag nyílászárót is be lehet úgy építeni, hogy az lényegesen veszítsen az előbb említett jó tulajdonságaiból. Emiatt a beépítés minősége kiemelt fontossággal bír a műanyag nyílászáróknál.
A műanyag nyílászáró gyártatása előtt mindenképpen fontos, hogy pontosan felmérjék a falnyílást, amibe kerül a nyílászáró. Ezért érdemes a végső pontosítás előtt egy szakember segítségét kérni, hogy ő mérje fel a gyártandó műanyag nyílászárók méretét. Ablakcsere esetén a megrendelés véglegesítése előtt helyszíni felmérés szükséges a pontos méretek vétele és kivitelezések letisztázása végett. Ezt követően a  megrendeléskor 50% gyártási előleg befizetése szükséges a gyártás megkezdéséhez (mivel általában egyedi méretre és egyedi kivitelezésben készül). Lehetőség szerint már a megrendelés megkötésekor egyeztessük a kivitelezés időpontját, így Ön is tud ehhez igazodni, további munkálatokat tervezni (pl. festés, hőszigetelés).
Fontos a nyitási módok és a nyitás irányok ellenőrzése, ezek utólag nem felcserélhetők!

2. Meglévő ablak (esetleg árnyékolók) bontása
Ez a lépés egy brutálisnak látszó folyamat, hiszen a szárnyak levétele után a tokszerkezetet több helyen fűrésszel befűrészelik, majd feszítővassal szó szerint kitépik. Ennél a folyamatnál gyakorlatilag elkerülhetetlen a fal, vakolat sérülése. Valamint a törmelék, por beterítheti a helyiséget. Mindenképpen ajánlott a bútorokat letakarni védőfóliával, ezt kérésre kollégáink elvégzik.

3.  Új ablak beépítése
Az ablak tokját ékekkel a kellő vízszintes/függőleges pozícióba állítják, majd a szerkezet méretétől függően oldalanként 2-3 csavarral rögzítik. Az illesztési hézagot a fal és a tok között PUR habbal kifújják. Ezt követően felkerülhetnek a szárnyak.
 A beépítést követően törekedjünk a nyílászáró állapotának megőrzésére. Az oldalsó zsanérok takaróelemi a por elleni károsodást akadályozzák meg, így ezeknek fontos szerepe van a hosszú távú zavartalan működésben. A vasalat mozgó részeinek időszakos olajozása szintén növeli az ablak élettartamát. Évente egyszer-kétszer érdemes elvégeznünk ezt a folyamatot.
Amennyiben a beépítést követően hibát észlel működés közben (pl nehezen záródik, akad, kattog) kérje a helyszíni szemlét és a szerkezet finombeállítását. Ez minden kereskedő kötelessége, általában 1-2 éves jótállást vállal a nyílászáró működésére, ezen időszakon belül a beállítás díjmentes!
Ezzel gyakorlatilag lezajlott az ablakcsere, de ezek után jöhet pár apróság, amit a megbízás előtt érdemes végiggondolni.

4. Falkáva javítása
A kibontott ablak után a falszerkezet különböző szinten sérülhet. Panel épület esetén ez minimális, itt az ablakcsere után csak a fal és az ablak közti hézagot kell eltüntetni, amire sztenderd megoldásként műanyag takarólécet szoktak alkalmazni. Kapcsolt gerébtokos (két egymás előtti szárnyú) ablak esetében a bontás után a teljes falkáva, mint nyers téglafal marad eredményként. Itt körbe kell vakolni, gipszkartonozni a falat, valamint a sarkokat leélvédőzni, utána pedig jöhet a festés. A helyreállítás ebben az esetben már komolyabb tételt valamint időt jelent. Igény szerint ezt a műveletet is elvégezzük, ezt megrendeléskor kérjük pontosítani, ugyanis ha a szerződésben nem szerepel különálló tételként, abban az esetben nem áll módunkban ezt a munkafázist elvégezni.

5. Párkányozás
A beépített új ablakhoz továbbá szükség lesz külső és belső párkányra is. Igény esetén akár redőnyre.

6. Festés
Tehát egy ablakcserét úgy kell anyagilag megtervezni, hogy a rá szánt összegből meg lehessen oldani:
- Az ablakcserét (bontott ablakok elszállítását)
-  A külső-belső párkányok cseréjét
- A falkáva javítását vakolással, gipszkartonozással, vagy takarólécezéssel
- A lejavított fal külső/belső festését, színezését.
A műanyag nyílászárók behelyezésekor biztosítani kell a megfelelő hozzáférési lehetőséget. Érdemes gondoskodni a törékeny tárgyak védelméről is nyílászáró cserénél, ami a helyszín minél tökéletesebb megóvását jelenti. A lakás ez esetben munkaterületnek számít, ezért ott semmilyen változtatást elvégezni nem szabad, amíg a területet át nem adja a beépítő a tulajdonosnak. Tehát nem szabad közvetlen a műanyag nyílászáró beépítés után elkezdeni a festést, vagy bármiféle javítási munkákat. Amíg az építési területet át nem adták, addig az a kivitelező felelőssége alá tartozik. Bármilyen későbbi hiba a javítások előtt még felfedezhető, korrigálható. Míg, ha a tulajdonos rögtön elkezdi javítgatni a műanyag nyílászáró és a falszerkezet találkozásának területét, elfedhet esetleges tömítetlenségeket.
A beépítés után ajánlott még a beépítők jelenlétekor tüzetesen átnézni a műanyag nyílászárókat, így a kérdéses dolgok még ott tisztázhatók, esetlegesen javíthatók

Garancia
Alapvetően kétféle garanciát különböztetünk meg: egyszer magára a nyílászáróra, mint termékre vonatkozó garancia, illetve a beépítési munkára vonatkozó jótállás. A termékgarancia arra vonatkozik, hogy a profil színtartósságára, az üveg külső behatás nélküli repedésére, törésére, a vasalat tartósságára vonatkozik. A működési garancia, jótállás a beépítésre vonatkozik, és minden esetben a beépítést végző személy vagy cég vállalja. Kiterjed minden olyan problémára, ami működés közben jelentkezik: akadás, nehézkes mozgatás, vagy akár nem megfelelően működő ablakszárny. Amennyiben azt tapasztalja, hogy oldalról nézve a tok és a szárny nem párhuzamosan fut, ferde, vagy valahol a szárny eláll a toktól (hasa van a szárnynak), még nem biztos, hogy rosszul gyártották az ablakot. Legtöbbször a problémát az okozza, hogy szállítás, beépítés közben az üveg ékek, amelyek egyensúlyban tartják az üveget a szárnyon belül, elmozdulnak, így az egész szerkezet súlypontja elmozdul, és ez okozhat ilyen jelenséget

A felújítás helyes sorrendje:
Alapesetben egy lakásfelújítás során célszerű mindjárt az ablakcserével kezdeni a munkálatokat. Esetleg ezt megelőzően kerülhet sor minden olyan munka elvégzésére, ami nagy kosszal, porral jár például a betonozás, falazás. Amit mindenképpen érdemes ablakcsere után elvégezni, az a vakolás, festés, csempézés, így elkerülhetjük az esetleges későbbi bosszúságokat.

Térkép: 4254 Nyíradony, Szakolykert u. 1

Telephely:
4254 Nyíradony, Szakolykert u. 1
+36 70/606 4227
+36 70/320 8781
Nyitvatartás:
Hétköznap: 8-tól - 17-ig
Szombaton: 8-tól - 14-ig

 

Útmutató műanyag ablakok ápolásához

Műanyag nyílászáró katalógus 2020